Strategische planning: een must voor elke ondernemer

GGregor 17 september 2023 17:46

Als ondernemer heb je de toekomst van jouw bedrijf in je handen. En zonder een duidelijk plan kan die toekomst onzeker zijn. Daarom is strategische planning zo belangrijk. Maar wat is strategische planning precies? En waarom is het een must voor elke ondernemer?

Wat is strategische planning?

Strategische planning is het proces waarbij organisaties hun langetermijndoelstellingen bepalen en de strategieën ontwikkelen om deze te bereiken. Het gaat niet alleen om het stellen van doelen, maar ook om het bedenken van een actieplan om deze doelen te bereiken.

Waarom is strategische planning belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom strategische planning belangrijk is voor ondernemers. Hier zijn enkele voordelen van strategische planning.

 1. Richting geven: Strategische planning helpt om de richting van je bedrijf te bepalen. Het zorgt ervoor dat je gefocust blijft op je doelen en niet afdwaalt.
 2. Besluitvorming verbeteren: Met een duidelijk strategisch plan kun je betere zakelijke beslissingen nemen. Je hebt een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen.
 3. Risicobeheer: Een strategisch plan kan je helpen om risico's te identificeren en te beheersen. Je kunt anticiperen op mogelijke problemen en een plan hebben om deze aan te pakken.

Hoe maak je een strategisch plan?

Er zijn verschillende stappen die je kunt volgen bij het maken van een strategisch plan. Hier zijn de basisstappen.

 1. Mission statement: Definieer de missie van je bedrijf. Wat is het doel van je bedrijf? Wat wil je bereiken?
 2. Doelstellingen: Stel duidelijke doelen voor je bedrijf. Deze moeten meetbaar, haalbaar en relevant zijn.
 3. SWOT-analyse: Analyseer de sterke en zwakke punten van je bedrijf, evenals de kansen en bedreigingen in de markt.
 4. Strategieën: Ontwikkel strategieën om je doelen te bereiken. Dit kunnen marketingstrategieën, groeistrategieën, enz. zijn.
 5. Actieplan: Maak een gedetailleerd actieplan. Wie doet wat, wanneer en hoe?
 6. Beoordeling en aanpassing: Beoordeel regelmatig je plan en maak aanpassingen indien nodig.

Uitdagingen van strategische planning

Hoewel strategische planning voordelen biedt, komt het ook met zijn eigen uitdagingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende uitdagingen.

 • Gebrek aan middelen: Kleine bedrijven hebben vaak beperkte middelen, wat het moeilijk maakt om grote strategische plannen uit te voeren.
 • Veranderingen in de markt: De markt verandert voortdurend, en bedrijven moeten hun strategische plannen daarop aanpassen.
 • Implementatie: Het uitvoeren van een strategisch plan kan moeilijk zijn, vooral als er veel veranderingen nodig zijn.

Strategische planning is een onmisbaar instrument voor elke ondernemer. Het helpt bij het nemen van belangrijke beslissingen, het beheren van risico's en het bereiken van bedrijfsdoelstellingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.