Hoe je een concurrentieanalyse uitvoert voor je bedrijf

TTom 26 januari 2024 07:07

In de huidige bedrijfswereld is concurrentieanalyse een cruciaal onderdeel van de bedrijfsstrategie. Competitieanalyse helpt je om je concurrenten beter te begrijpen, hun strategieën te analyseren en een plan te maken om ze te overtreffen. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces om dit te doen.

Wat is concurrentieanalyse?

Concurrentieanalyse is een proces waarbij de sterke en zwakke punten van je huidige en potentiële concurrenten worden geïdentificeerd. Dit helpt om strategieën te ontwikkelen die je een onderscheidend voordeel geven, barrières creëren om te voorkomen dat de concurrentie je markt betreedt en je zwakke punten verbeteren die kunnen worden uitgebuit door de concurrentie.

Waarom is concurrentieanalyse belangrijk?

Het uitvoeren van een concurrentieanalyse kan je onderneming op verschillende manieren ten goede komen. Het helpt je om:

 • Je concurrenten en hun strategieën beter te begrijpen.
 • Inzichten te krijgen in de markttrends en -veranderingen.
 • Je doelgroep beter te begrijpen.
 • Je USP (Unique Selling Proposition) te versterken.
 • Groeimogelijkheden en -strategieën te identificeren.

Stappen voor het uitvoeren van een concurrentieanalyse

Hier zijn de stappen die je moet volgen om een effectieve concurrentieanalyse uit te voeren:

 1. Identificeer je concurrenten: Je moet zowel je directe als indirecte concurrenten kennen. Directe concurrenten zijn bedrijven die vergelijkbare producten of diensten aanbieden, terwijl indirecte concurrenten bedrijven zijn die alternatieve oplossingen bieden voor hetzelfde probleem.

 2. Analyseer hun producten en diensten: Kijk naar de producten en diensten die zij aanbieden, hun prijzen, hun verpakking, hun marketingstrategieën, enz. Dit helpt je om hun strategieën en zwakke punten te begrijpen.

 3. Begrijp hun sterktes en zwaktes: Door hun sterktes en zwaktes te begrijpen, kun je strategieën ontwikkelen om je te onderscheiden en een voordeel te behalen.

 4. Analyseer hun klantenbestand en marktpositie: Dit geeft je inzicht in hun doelgroep, hun marktaandeel, en hoe zij hun klanten bereiken en behouden.

 5. Bepaal hun marketingstrategieën: Dit helpt je te begrijpen hoe ze hun producten en diensten op de markt brengen en hoe effectief deze strategieën zijn.

 6. Identificeer hun USP's (Unique Selling Propositions): Dit helpt je om je eigen USP's te versterken en je te onderscheiden van je concurrenten.

Tools voor concurrentieanalyse

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het uitvoeren van een concurrentieanalyse. Hier zijn enkele van de populaire:

 • SEMrush: Deze tool helpt je om de online marketingstrategieën van je concurrenten te analyseren, waaronder SEO, betaalde zoekopdrachten, social media en content & PR.

 • Ahrefs: Deze tool helpt je om de backlinks van je concurrenten te bekijken, wat je inzicht geeft in hun SEO-strategie.

 • SimilarWeb: Deze tool geeft je inzicht in het websiteverkeer en de betrokkenheid van de gebruiker van je concurrenten.

 • SpyFu: Deze tool helpt je om de betaalde en organische zoekstrategieën van je concurrenten te analyseren.

Het uitvoeren van een concurrentieanalyse is niet een eenmalige taak, maar een continue inspanning. Je moet je concurrenten voortdurend in de gaten houden en je strategieën dienovereenkomstig aanpassen. Vergeet niet, kennis is macht en in de bedrijfswereld betekent kennis over je concurrenten het verschil tussen succes en mislukking.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.