Het nut van maatschappelijk verantwoord investeren

GGregor 13 augustus 2023 10:36

Vraag je je weleens af hoe je investeringen invloed hebben op de wereld? Dat is waar maatschappelijk verantwoord investeren (MVI) om draait. Het gaat niet alleen om winst maken, maar ook om een positieve impact hebben op de samenleving. Maar hoe begin je hiermee?

Wat is maatschappelijk verantwoord investeren?

Maatschappelijk verantwoord investeren is een vorm van beleggen waarbij je rekening houdt met sociale, ecologische en governancecriteria. Het gaat erom bedrijven te ondersteunen die ethisch en verantwoordelijk opereren. Dit kan variëren van het investeren in bedrijven die bijdragen aan schone energie tot bedrijven die gelijke kansen voor werknemers promoten.

Voordelen van duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen kan verschillende voordelen hebben:

  • Economisch rendement: Onderzoek toont aan dat bedrijven die zich richten op duurzaamheid vaak financieel beter presteren.
  • Positieve impact: Door te investeren in bedrijven die maatschappelijk verantwoord opereren, kun je bijdragen aan positieve veranderingen in de wereld.
  • Risicobeheer: Bedrijven die sociaal en milieubewust zijn, hebben vaak minder risico op schandalen en rechtszaken, wat de stabiliteit van je beleggingen kan verhogen.

Maar hoe begin je met maatschappelijk verantwoord investeren?

Hoe begin je met groene investeringen?

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  • Doe onderzoek: Voor je begint met beleggen, is het belangrijk om te weten welke bedrijven voldoen aan je criteria voor maatschappelijk verantwoord beleggen.
  • Overweeg een adviseur: Een financieel adviseur met ervaring in MVI kan je helpen om een strategie te ontwikkelen.
  • Keep it simple: Begin met kleine stappen. Overweeg om te beginnen met een duurzaam beleggingsfonds of een ETF die zich richt op duurzame bedrijven.

Maatschappelijk verantwoord investeren gaat over meer dan alleen winst. Het gaat over het hebben van invloed, het aanjagen van verandering en het investeren in de toekomst van onze planeet. Het is een pad dat het overwegen waard is voor elke belegger.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.