Het belang van klantretentie voor bedrijfsgroei

TTom 26 september 2023 17:03

In de bedrijfswereld is klantretentie een belangrijk begrip. Het behoud van bestaande klanten is niet alleen kostenefficiënter dan het werven van nieuwe, maar de kans op cross-selling of upselling bij bestaande klanten is ook groter. Dit artikel bespreekt het belang van klantretentie voor bedrijfsgroei en geeft enkele tips over hoe je dit kunt realiseren.

Het belang van klantretentie

Klantretentie is cruciaal voor bedrijfsgroei. Het draagt bij aan de duurzaamheid van een bedrijf en heeft een directe invloed op het resultaat. Hieronder enkele voordelen van hoge klantretentie:

 1. Kostenefficiëntie: Het is bekend dat het behouden van een bestaande klant minder kost dan het werven van een nieuwe. De kosten van marketing, verkoop en klantenservice zijn lager bij bestaande klanten.

 2. Cross-selling en upselling: Bestaande klanten hebben al ervaring met je producten of diensten. Daardoor is de kans groter dat zij geïnteresseerd zijn in aanvullende producten of een upgrade.

 3. Klantloyaliteit en mond-tot-mondreclame: Loyaliteit leidt tot mond-tot-mondreclame, wat een waardevolle vorm van promotie is.

 4. Stabiliteit: Een stabiele klantenbasis zorgt voor een voorspelbare cashflow.

Manieren om klantretentie te verhogen

Er zijn verschillende klantretentie technieken die je kunt implementeren om klantloyaliteit te verhogen. Hier zijn enkele van de meest effectieve manieren:

 • Klantenservice van hoge kwaliteit: Klanten zijn loyaal aan bedrijven die een uitstekende klantenservice bieden. Zorg ervoor dat je klantenservice responsief, behulpzaam en vriendelijk is.

 • Klantloyaliteitsprogramma's: Dit zijn programma's die klanten belonen voor hun loyaliteit. Dit kan in de vorm van kortingen, gratis producten of diensten.

 • Persoonlijke aanpak: Klanten waarderen een persoonlijke aanpak. Dit kan gaan om gepersonaliseerde e-mails of aanbevelingen gebaseerd op eerdere aankopen.

 • Houd contact: Regelmatig contact houden met je klanten kan helpen om de relatie te versterken en klantretentie te verbeteren.

Klantretentie in cijfers

Laten we enkele cijfers bekijken die het belang van klantretentie onderstrepen. Volgens onderzoek:

 • Het verbeteren van de klantretentie met 5% kan de winst met 25% tot 95% verhogen.

 • De kans om een product te verkopen aan een bestaande klant is 60-70%, terwijl de kans om een product te verkopen aan een nieuwe klant slechts 5-20% is.

 • 80% van de toekomstige winst van een bedrijf komt van slechts 20% van de bestaande klanten.

Het is duidelijk dat het behouden van klanten een belangrijke factor is voor bedrijfsgroei. Door te investeren in klantretentie strategieën, kun je de loyaliteit van je klanten verhogen en je bedrijf verder laten groeien.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.