Een kijkje in sociaal ondernemerschap: bedrijven met een missie

TTom 7 augustus 2023 08:47

Sociaal ondernemerschap is een hot topic in de wereld van business. Het is een vorm van ondernemen waarbij niet alleen winst, maar ook het leveren van een bijdrage aan de samenleving centraal staat. In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van sociaal ondernemerschap en bedrijven met een missie.

Wat is sociaal ondernemerschap?

Sociaal ondernemerschap is een manier van ondernemen waarbij het maken van winst hand in hand gaat met het leveren van een positieve bijdrage aan de samenleving. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het aanbieden van werkgelegenheid aan mensen die moeilijk een baan kunnen vinden, of door het aanpakken van maatschappelijke problemen zoals armoede of milieuvervuiling.

Voorbeelden van sociaal ondernemerschap

Er zijn tal van bedrijven die sociaal ondernemen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Fairphone: Dit bedrijf maakt smartphones op een eerlijke en duurzame manier. Ze zorgen bijvoorbeeld voor eerlijke lonen en goede werkomstandigheden in de fabrieken waar de telefoons worden gemaakt.
  • The Plastic Bank: Dit bedrijf pakt het probleem van plasticvervuiling aan door mensen in ontwikkelingslanden te betalen voor het verzamelen van plastic afval. Dit plastic wordt vervolgens gerecycled en verkocht aan bedrijven.

Hoe begin je een sociaal onderneming?

Het starten van een sociaal onderneming is niet heel anders dan het starten van een 'normaal' bedrijf. Je hebt een goed idee nodig, een businessplan, financiering, enzovoort. Maar er zijn ook een paar specifieke dingen waar je rekening mee moet houden:

  1. Missie: Het is belangrijk dat je een duidelijke missie hebt. Wat wil je bereiken met je onderneming? Hoe ga je een positieve bijdrage leveren aan de samenleving?
  2. Impactmeting: Hoe ga je meten of je je doelen bereikt? Het is belangrijk om hier goed over na te denken, zodat je kunt zien of je onderneming succesvol is in het bereiken van haar missie.
  3. Financiering: Sociaal ondernemerschap draait niet alleen om winst maken, maar ook om het maken van een positieve impact. Dit kan betekenen dat je andere bronnen van financiering nodig hebt dan traditionele bedrijven. Er zijn bijvoorbeeld speciale fondsen voor sociaal ondernemerschap.

Sociaal ondernemerschap is een mooie manier om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Het is niet altijd makkelijk, maar de beloning - het maken van een verschil - is het zeker waard.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.