8 stappen om succesvol te onderhandelen in het bedrijfsleven

TTom 13 augustus 2023 16:52

Succes in het bedrijfsleven hangt vaak af van je vermogen om effectief te onderhandelen. Of je nu een deal sluit, een geschil oplost, een salarisverhoging vraagt of een zakelijk partnerschap opbouwt, onderhandelingsvaardigheden zijn essentieel. Hier zijn 8 stappen om je te helpen succesvol te onderhandelen in het bedrijfsleven.

Stap 1: Doe je huiswerk

Voordat je de onderhandelingen ingaat, is het belangrijk dat je grondig onderzoek doet. Ken je feiten, de marktsituatie en de persoon met wie je onderhandelt. Het verzamelen van zoveel mogelijk informatie zal je helpen om een sterke onderhandelingspositie op te bouwen.

Stap 2: Bepaal je doelen

Weet wat je wilt bereiken voordat je de onderhandelingen ingaat. Maak je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART).

Stap 3: Bereid je voor op mogelijke tegenwerpingen

Anticipeer op mogelijke tegenwerpingen en bedenk van tevoren hoe je hierop zult reageren. Dit helpt je om kalm en op koers te blijven tijdens de onderhandelingen.

Stap 4: Bouw een relatie op

Onderhandelen gaat niet alleen over het sluiten van een deal, maar ook over het opbouwen van relaties. Zorg ervoor dat je respectvol en professioneel bent, ongeacht de uitkomst van de onderhandeling.

Stap 5: Wees assertief, maar flexibel

Het is belangrijk om assertief te zijn en voor je belangen op te komen, maar blijf flexibel. Soms moet je bereid zijn om compromissen te sluiten om een deal te kunnen sluiten.

Stap 6: Luister aandachtig

Luisteren is een van de belangrijkste onderhandelingsvaardigheden. Door aandachtig te luisteren, kun je de behoeften en belangen van de andere partij beter begrijpen en daarop inspelen.

Stap 7: Controleer en bevestig

Na een overeenkomst te hebben bereikt, controleer en bevestig de details om misverstanden te voorkomen. Zorg ervoor dat beide partijen duidelijk begrijpen wat er is afgesproken.

Stap 8: Evalueer en leer

Na de onderhandeling, neem even de tijd om te evalueren hoe het gegaan is. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Leer van je ervaringen om je onderhandelingsvaardigheden te verbeteren.

Hier is een handige tabel om deze stappen te onthouden:

Stap Beschrijving
1 Doe je huiswerk
2 Bepaal je doelen
3 Bereid je voor op mogelijke tegenwerpingen
4 Bouw een relatie op
5 Wees assertief, maar flexibel
6 Luister aandachtig
7 Controleer en bevestig
8 Evalueer en leer

Door deze 8 stappen te volgen, ben je goed op weg om succesvol te onderhandelen in het bedrijfsleven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.