6 technieken voor het omgaan met stress op de werkplek

TTom 16 september 2023 10:31

We hebben allemaal wel eens te maken met stress op de werkplek. Het is een normaal onderdeel van het leven, maar te veel stress kan schadelijk zijn voor zowel onze geestelijke als lichamelijke gezondheid. Het is daarom belangrijk dat we manieren vinden om met deze stress om te gaan. In dit artikel bespreken we zes technieken die je kunt gebruiken om de stress op de werkplek te verminderen en een gezondere werkomgeving te creëren.

1. Ademhalingsoefeningen

Een van de meest effectieve manieren om met stress om te gaan, is door middel van ademhalingsoefeningen. Deze techniek helpt om je geest en lichaam te kalmeren en kan overal en altijd worden toegepast. Adem diep in door je neus, houd je adem even vast en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal dit een paar keer en je zult merken dat je je al snel meer ontspannen voelt.

2. Pauzes nemen

Het continu doorwerken zonder pauzes kan leiden tot een hoger stressniveau. Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen, zelfs als je het druk hebt. Ga even weg van je bureau, neem een kop koffie, maak een korte wandeling of doe iets anders dat je helpt om je gedachten te verzetten. Zelfs een paar minuten kunnen al een groot verschil maken.

3. Fysieke activiteit

Fysieke activiteit is een geweldige manier om stress te verminderen. Het bevordert de aanmaak van endorfines, de 'feel-good' hormonen in je lichaam. Dit kan een wandeling zijn tijdens je lunchpauze, een korte workout op kantoor of zelfs een paar rek- en strekoefeningen bij je bureau.

4. Gezonde voeding

Wat je eet heeft een grote impact op hoe je je voelt. Het eten van gezonde, voedzame maaltijden kan je helpen om je beter te voelen en je stressniveau te verlagen. Probeer te vermijden dat je naar ongezonde snacks grijpt als je gestrest bent, maar kies in plaats daarvan voor fruit, noten of andere gezonde opties.

5. Mindfulness

Mindfulness, of het bewust aanwezig zijn in het huidige moment, is een krachtige techniek om stress te verminderen. Het helpt je om je focus te verleggen van je zorgen en stress naar het heden. Er zijn tal van apps en online cursussen beschikbaar om je te helpen bij het beoefenen van mindfulness.

6. Professionele hulp zoeken

Soms is de stress zo overweldigend dat professionele hulp nodig is. Wacht niet tot je op het punt van uitputting staat, maar zoek hulp als je merkt dat je moeite hebt om je stressniveau te beheersen. Dit kan een psycholoog, een coach of een andere gespecialiseerde professional zijn.

Om deze technieken overzichtelijk samen te vatten, hier is een handige tabel:

Technieken Beschrijving
Ademhalingsoefeningen Kalmeer je geest en lichaam met diepe in- en uitademingen.
Pauzes nemen Neem regelmatig een pauze van werk, zelfs als het druk is.
Fysieke activiteit Verminder stress door regelmatige beweging.
Gezonde voeding Eet gezond om je beter te voelen en stress te verminderen.
Mindfulness Wees bewust aanwezig in het huidige moment om stress te verlagen.
Professionele hulp zoeken Zoek professionele hulp als de stress te overweldigend wordt.

Met deze technieken in je arsenaal, ben je goed uitgerust om de stress op je werkplek het hoofd te bieden. Onthoud dat het oké is om hulp te vragen en dat het nemen van zorg voor je geestelijke gezondheid net zo belangrijk is als zorg voor je fysieke gezondheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.